Home » Lön för Mödan

En Weekend Extraordinaire

Submitted by on November 6, 2014 – 11:08 amOne Comment

Drygt 3 år har gått sedan jag och min fru blev föräldrar. Var gång vi sitter ner och försöker minnas hur livet var före slutar i att frågan “vad gjorde vi med all tid”?

3 år och jag har ofta varit i Norge och jobbat, Johanna har varit på sina jobbresor till London, Tokyo, Seul och Shanghai osv, men aldrig har Iris varit utan någon av sina föräldrar en hel natt.

För 9 månader sedan var jag på opera med två sjuksköterskor (läs här om den trevliga upplevelsen) och min medarbetare Angela.

Blev så betagen av Kerstin Avemo, som sjöng en av huvudrollerna, så jag googlade vad hon skulle göra i framtiden. Kerstin skulle sjunga i operan Xerxes, en uppsättning som Malena Ernman producerat och sjunger i, tillsammans med ett gäng som hon handplockat till uppsättningen på konsthallen Artipelag i Stockholms skärgård.

Ett strålande tillfälle för föräldrarna Papagiannis att komma iväg. Biljetter köptes och i helgen, 9 månader senare, var det dags för barnfri operahelg i Stockholm!

IMG_9368Att bo på en gård från 1700-talet kändes på något sätt naturligt då operan Xerxes av Georg Friedrich Händel hade urpremiär i London 1738.

Hellstens Malmgård Hotell StockholmRummet levde upp till förväntningarna och hade frukosten fått minsta lilla kärlek så hade hotellupplevelsen på Hellstens Malmgård varit fantastisk…

Men trots frukost njöt vi. Att vakna till klockan 8 och istället för att starta dagen vända sig om, lägga en arm om kvinnan man älskar och somna om är fantastiskt!

IMG_9297Efter lite middagar och luncher med kära vänner, som vi träffar allt för sällan, var det dags att knyta flugan framför den stora guldspegeln och ta bussen från centralen mot konsthallen Artipelag.

IMG_9307Artipelag, en lek med orden Art (konst) och Arkipelag (ögrupp, skärgård på grekiska), är ett konstens tempel byggt av pengar från barnselar och pottor. Ägarna och grundarna är personerna bakom det Svenska BaybyBjörn!

IMG_9310Glas, betong och trä möter skärgård, klippor, tallar och hav i nästan perfekt harmoni.

IMG_9331Det är sannerligen ett mycket speciellt bygge och jag skulle gärna besöka det en dag då det är ljust och det inte regnar…

Så till operan!

IMG_9333Ensemble Matheus med sin exentriske och passionerade dirigent och ledare Jean-Christophe Spinosi har en lång rad utmärkelser och anses vara de bästa i världen på att spela Barockmusik. Malena Ernman, minst sagt en personlighet som inte bara är känd för sin sång runt om i Europa, men också för att ha åsikter, något som allt för få kändisar tycks ha i detta land. Loa Falkman är Loa Falkman. Kerstin Avemo är bara fantastisk på alla sätt. En livs levande countertenor (sjunger kastratstämmor med en mycket speciell falsett) osv osv…

En stor fransk operatidning hade rankat uppsättningen som no 1 i världen över listan på operahändelser man inte får missa 2014/2015…

Kunde det vara så bra? Jag skulle nog bli besviken, eller!?

IMG_9350Tre timmar och en champagne-paus senare gick ridån inte ner, för det fanns ingen, men oj, vad bra det var!

Malena som Xeres var precis så vulgär och äcklig som en kung som vill ha alla kvinnor skall vara (Sveriges konung satt denna afton några rader bakom mig). Skådespeleri, sång och orkester var det vildaste jag någonsin har hört och sett. Och inte bara av en, två eller tre huvudroller, nej ALLA presterade på en otrolig nivå. Helheten var magisk!

Önskar jag kunde säga att ni skulle se den, men den sista föreställningen i Sverige var i söndags. Vill man se den måste man åka till Paris i vår, och det är kanske inte en så dum idé…

IMG_9357Höga på toner staplade vi en timme senare in på “Linje Tio”, vid Hornstull, där kvällen blev natt i sällskap med friterade bläckfiskar, korvar och underbara viner!

IMG_9364Ja, kanske var livet innan Iris lite mer såhär? Vi hade väldigt mycket middagar, vi åt ute mer, vi hade det kul nästan jämt och hittade på lite galna saker, men när vi vaknade denna söndag, efter två nätter hemifrån, då ville vi båda bara hem till vår lilla underbara 3-åriga dotter!

/Andreas

PS Nu tillbaka hemma jobbar jag för fullt med att förbereda inför sommaren 2015. Kommunen där Madde jobbade vill ha nyexade eller erfarna ssk:or som vill jobba 2 månader i sommar. IVA, och allmänsköterskor sökes till ett sjukhus och fler kommuner, stora som små är intresserade. Och som ni vet så är det alltid anställningar direkt för kommun eller sjukhus, men kollektivavtal. Maila andreas@norsplrek.no om ni är intresserade 😉

Tags: , , ,