Home » Lön för Mödan, Sjuksköterska i Norge

Bemanningsföretag + Sjuksköterska (sykepleier) + Norge = Gästarbetarlön

Submitted by on December 6, 2012 – 4:37 pm29 Comments

Under mina år som bemanningssjuksköterska i Norge och Sverige har jag träffat 100-tals Svenska sjuksköterskor och även om det står i många bemanningsföretags kontrakt att man inte skall diskutera sin lön, så är det ett favoritämne bland bemanningssjuksköterskorna.

Det man ganska snabbt kommer fram till är att lönen för alla är mycket bättre än det man hade på landstinget i Sverige. En annan sak som det inte heller är någon tvivel om är att det lönar sig bra att jobba bemanning hemma i Sverige. En del bemanningsföretag betalar bättre än andra, men sedan är många tyvärr ofta färdiga med jämförelserna!

Frågar man utanför “bemanningskollegiet” upptäcker man snart att ALLA (vad jag vet) bemanningssjuksköterskor i Norge tjänar sämre än de Norska sjuksköterskorna. Detta är också anledningen till att man ALDRIG träffar en norsk sjuksköterska som jobbar för bemanningsföretag, det är helt enkelt för dåligt betalt!

OK, man skall aldrig säga aldrig. Jag har faktiskt träffat 2 Norska sjuksköterskor, under mina 4 år i Norge, som jobbat bemanning, en i Tromsö och en i Oslo. Kanske är det någon där ute som har träffat fler?

I inlägget “Lön som Sjuksköterska i Norge” skriver jag om vad som gäller för Norska sjuksköterskor (och Svenska som har avtalsenlig lön). För mig är det en självklarhet att bemanningssjuksköterskor skall ha minst lika bra, om inte bättre betalt än de som jobbar fast, så som det är i Sverige.

Jag är inte emot bemanningsföretag, men jag är emot en gästarbetarkultur där företag utnyttjar utländsk arbetskraft. Att vara emot “lika lön” mellan könen är idag otänkbart, men är arbetaren från ett annat land så går det bra. Märkligt!

Gästarbetare kräv er rätt oavsett om ni är Thailändska bärplockare i Sverige, Pakistanier i Saudi, Turkar i Tyskland eller Svenska sjuksköterskor i Norge!

Vad tjänar du på ditt bemanningsföretag? Vad har du för OB och övertidsersättning? Får du betala mellanskillnaden mellan Norsk och Svensk arbetsgivaravgift? Var gärna anonym!

/Andreas

PS Jag vet att det är flera bemanningsföretag som läser bloggen. Min fråga till Er är “vem blir först med avtalsenliga löner”? Hör gärna av er till andreas.blogg@hotmail.com så sprider jag det vidare!

PPS Bara för att vara övertydlig: ALLT ÄR BÄTTRE ÄN LANDSTINGET!

29 Comments »

 • sara says:

  jag håller helt och hållet med dig! men, å andra sidan så kan ett bemanningsföretag serva med andra tjänster såsom resor och boende.. fast å tredje sidan skall ju inte lönen bli mindre för att de möjliggör ens tjänstgöring.

 • Helen says:

  Jag tycker det är svårt att jämföra eftersom jag inte har en aning om vad flyget och boendet skulle kostat annars.
  Sen tror jag att när man bara jobbar i Norge nån enstaka gång (som jag) så är man inte så lönemedveten.

 • Victoria åberg says:

  Hej Andreas,

  Jag törs säga att jag tjänar bättre än dem som jobbar direkt för sjukhuset, men min firma håller ju nästan enbart på med specialistsjuksköterskor. Så det är inte helt rätt att dra alla över en kam. Hoppas allt är bra! Med vänlig hälsning, Victoria

  • Andreas says:

   Min avsikt är inte att dra alla över en kam. Jag skriver om mina erfarenheter och har någon en annan så vill jag höra den!

   Hade varit väldigt intressant att höra vad du tjänar och vad du har för övertidsersättning! Och självklart vilket företag du jobbar för :)

 • Malin says:

  De norska sjuksköterskor som jag jobbat med i Norge är i en helt annan situation. De jobbar där de bor och har sin familj och är ofta upptagna av att ha ett schema att följa under en längre tid, t ex som fastanställd på en plats. Svenska sjuksköterskor i Norge är mer upptagna av att tjäna pengar, gärna mycket på kort tid, oberoende plats, därför är bemanningsföretag att föredra.

 • Åse says:

  Har en fast nattjänst i en kommun i Norge, samt jobbar extra för bemanningsföretag i Norge också. Får ju givetvis bättre betalt som fast anställd men får betala boendet själv. Resorna dras i deklarationen.

  När jag jobbar för bemanningsföretag betalar en de olika per timme, samt i ob. Det kan skilja en hel del ffa hur de gör med det obekväma. Men de som betalar mindre i ob betalar resan (milersättning i mitt fall) samt har ett bra boende. Det företag som betalar högst timlön samt bästa ob, är snålast med reseersättningen.

 • Andreas says:

  Fick ett mail från en anonym sjuksköterska i Norge. Hon skriver:

  “Jag åkte hit med Adecco, tråkigt att folk i kommentarsfältet inte riktigt vill skriva vad dem tjänar! Jag får 190 kr NOK i timmlön och det är grundlönen, sen tillkommer ob-tillägg på 60 kr på kvällar och 100 kr tillägg på helgnätterna. Sedan får vi ju reseersättning och boende betalt.

  Däremot får vi inte övertidsersättning vilket är dåligt. Vi får inte jobba mer än 48h i veckan, 35.5 h är en vanlig arbetsvecka men de räknar ut ett snitt på ca 6 veckor och då får man inte överstiga 35.5 h per vecka och det betyder då att man kan jobba 48 h ena veckan och 24 andra veckan”

  Personligen tycker jag det låter som en rätt dålig deal. Personligen jobbar jag både mer och får mer betalt. Betalar 150 nok/natt i boende och 1,5 resa/månad, men det tjänar jag in på några få övertidstimmar.

  Räknar med att få ca 50.000 före skatt i December…

 • Andreas says:

  Om du med “tarifflön” menar det avtal som ligger på Vacants hemsida så anser jag det vara högst oseriöst. Varför har de inte skrivit avtal med de redan existerande fackförbunden?

  http://www.vacant.no/fileupload/pdf/Signert%20tariffavtale.pdf

  • Molly says:

   ja du Andreas, det vet inte jag. Jag ska vara ärlig och säga att jag är inte speciellt insatt i detta. Men som hjelpepleier som bara åker nån vecka då och då….. Så är jag nöjd då jag får mycket mer än om jag jobbar extra på timmar hemma.kanske dumt att vara nöjd, men med resa betald och boende betalt så är det en stor förtjänst för mig.

   • Molly says:

    Har blivit erbjuden att jobba utanför bemanning, men det tjänar jag inte på då jag då går betala boende och resa.

    • Andreas says:

     Jobbar du inte övertid (under 35,5 timmar/vecka) så jobbar du väldigt lite för att vara svensk i Norge och då förstår jag att du tjänar på att jobba som du gör.

     Men du behöver inte jobba många övertidstimmar för att tjäna in boende, resa och sedan gå med “vinst”!

 • Draken says:

  Spännande att läsa om era erfarenheter. Jag har under senaste året undersökt marknadens löner. Jag vet inte om jag blivit lurad. För helt plötsligt träffar jag en som jobbar för både Vacant och Helsenor och säger att lönen jag fått är alltför låg. Men jag vet inte om jag kan lita på henne. Man vet inte vem man kan lita på när det gäller denna branschen. Och det stämmer att man känner sig som en fattig öststatare ibland. Blir lurad på lön och övertid och går till billiga Bunnpris för att hitta billigaste mjölkartongen. Men i vilket fall: Jag är lite över 30 år och har jobbat som ssk i 6 år. Jag får på Xtracare 185 NOK exkl sem.ers, kväll+natt 56, helg 45, helgnatt 101 inkl betald resa och boende. Manpower ger mig 217 inkl sem.ers, kväll+natt 50, helg 70, helgnatt 120 inkl resa men 100 per natt i boende. De påstod att det hade kommit nån ny lag nu i september då all personal på bemanningsföretag skall betala för boende. Men det verkar bara gälla dem…Dedicare ger 193 exkl sem.ers. De säger att de går efter den lönetrappan Norges landsting gör, men de räknar inte med de åren man jobbat innan sjuksköterskeexamen. De betalar boende och resa. Smart bemanning finns i Bergen. Jag jobbade aldrig för dem, de har oftast endast behov för akuta sjukluckor i kommunen. Men de hade en betydligt bättre lön och även obtillägg. Går man i Bergen och släpar fötter och vill jobba mer än 35 timmar kan det vara god idé att kontakta dem. Nu till sist så har jag lyckats övertala ett av de större sjukhusen i Oslo om att betala boendet för mig. Som annars kostar 130 NOK per natt. Där får jag en lön enligt den tabell du Andreas har lagt ut på din blogg.

  Ps jag träffade en ssk i Bergen under mina 2 månader där som jobbade för bemanning. Hon hade samma lön som jag. Men hon var iof dum i huvudet och helt inkompetent som syrra….

  Hoppas nån har nytta av mina ord. Ha de och glöm inte, SLÅ er fram i denna djungel! Både i Svedala och vårt grannland. Det kommer löna sig. Inte bara för oss utan även för stackarna som är kvar i landstingen.

  En fråga till dig Andreas. Om du vet…Står bemanning i Sverige utanför arbetstidslagen? Eller hur kan det vara så att de ej behöver betala ut övertidsersättning?

 • Andreas says:

  Tack “Draken”. Intressant läsning som befäster min känsla av att det är en djungel där bemanningsföretagen säger och gör lite som de vill och tycker…

  Vad gäller Sverige så står, vad jag vet, ingen över lagen. Hur bemanningsföretagen motiverar att de inte betalar ut övertidsersättning i Sverige vet jag inte. Kanske någon där ute som vet?

  • Draken says:

   En annan sak angående denna heta potatis. Har du hört någonting om ett nytt löneavtal som bestämdes 1 december? En kollega har pratat med Helsenor och de säger att lönen för tex en Ssk med 10 års erfarenhet skall ha 237 ist för 217. Vart kan man kolla det? På NSFs hemsida i Norge står det fortf 217.

 • Andreas says:

  Nej, inte hört något om löneförhöjning, men man kan alltid hoppas!

 • Molly says:

  Detta har Bacant skickat ut i dagarna, kopierat en del av det.

  Den 1. januar 2013 vil det mye omtalte vikarbyrådirektivet trå i kraft. Dette innebærer store forandringer for deg som
  jobber i vikarbyrå. Forandringene er til din fordel og vil i praksis si at du som innleid skal ha mange av de samme
  rettighetene og den samme lønnen som om du ble tilbudt stilling hos kunden. Med andre ord skal du ha samme lønn,
  arbeidsvilkår og overtidsrettigheter som de som jobber fast hos oppdragsgiveren.
  Se vedlagte informasjonsbrosjyre fra NHO for fullstendig oversikt over dine rettigheter etter den 1. januar 2013.
  Da aller fleste av våre kunder benytter KS-Hoved tariff, det er da denne som blir gjeldende for de fleste ansatte
  i Vacant Helse AS etter nyttår.

  KS Tariff:

  (For å finne din timelønn så tar du årslønn, og deler på 1850 timer.)

 • Camilla says:

  Var hittar jag din mail ?

 • Jenny says:

  Hej Andreas!

  Hoppas ditt nya liv i AHUS blir positivt och givande. Det som skrivs ovan är intressant och väldigt bra diskussion. Jag är facklig förtoendevald på min arbetsplats (i Sverige) och arbetar på bemanningsföretag heltid. Bemanningsdirektivet är av EU instiftat för att alla yrkesarbetare (inkl bemanningsanställda) ska ha samma förutsättningar som andra på samma arbetsplats. Det är trots detta mycket sorgligt att EU ska behöva instifta genom lag någonting som länge varit en självklarhet i Norden. Någon skrev varför inte bemanningsföretagen inte hakar på gällande tariffavtal, enda svaret för detta är att sykepleieförbundet och legeforeningen inte har önskat ingå avtal med NHO eller några bemanningsföretag, till skillnad från Sverige där Bemanningsföretagen har kollektivavtal med de flesta av alla fackförbund. Man vill motverka konceptet med bemanningsföretag i det hela- det passar inte in i grundreceptet. De som drabbas är vanlig tjänstemän och arbetare…som vanligt.

  De norska sjukhuset har i högsta grad varit delaktiga i denna dåliga karussell med sk social dumpning De har i många avtal prioriterat inköp från bemanningsföretg som inte fakturerar övertid, inte tar betalt för inskolning, inte bryr sig om hur många timmar en person är i tjänst etc. Arbeidstilsynet delar ansvaret för dig som anställd på utleier och innleier. De norska sjukhusen har många “saker” på sig gällande arbetstider och det har anmälts tusentals brudd till AT från förra genomgången. Alla måste följa detta, från högsta ledning till den enstaka sjuksköterskan som vill jobba ihop pengar i Norge.

  I och med nya direktivet kommer de lokala föreskrifterna gälla och du får jobba som de fast anställda, med minst lika lön. Sen skiljer sig arbetsgivare sig som vanligt,några har bra personalpolitik, lägre löner, bra utbildningar etc. Några har bara hög löner och inget extra, så är det i världen.

  Jag hoppas sjuksköterskorna som jobbar i flera länder ställer krav på sina fackliga organisationer så back-up och hjälp finns tillhands även för er.

 • PN says:

  Lurer på om den svenske sykepleirutdanningen er bedre enn den svenske??

 • Viktor says:

  Hej Andreas. Jag tjänade ca 200 nkr i timmen sist jag jobbade som allmänsjuksköterska i Norge för ca 4 år sedan. Jag har varit färdig sköterska sedan 2007. Tillägg för obekväm arbetstid kväll och helg minns jag inte riktigt men övertidstillägg på 100% tillkom efter 35 arbetade timmar. Det var ju där som kulorna började rulla, efter ett par 60- eller 70 timmarsveckor. Jag arbetade för Dedicare vilka jag var nöjd med.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also Comments Feed via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.