Home » Lön för Mödan, Sjuksköterska i Norge

Bemanningsföretag + Sjuksköterska (sykepleier) + Norge = Gästarbetarlön

Submitted by on December 6, 2012 – 4:37 pm29 Comments

Under mina år som bemanningssjuksköterska i Norge och Sverige har jag träffat 100-tals Svenska sjuksköterskor och även om det står i många bemanningsföretags kontrakt att man inte skall diskutera sin lön, så är det ett favoritämne bland bemanningssjuksköterskorna.

Det man ganska snabbt kommer fram till är att lönen för alla är mycket bättre än det man hade på landstinget i Sverige. En annan sak som det inte heller är någon tvivel om är att det lönar sig bra att jobba bemanning hemma i Sverige. En del bemanningsföretag betalar bättre än andra, men sedan är många tyvärr ofta färdiga med jämförelserna!

Frågar man utanför “bemanningskollegiet” upptäcker man snart att ALLA (vad jag vet) bemanningssjuksköterskor i Norge tjänar sämre än de Norska sjuksköterskorna. Detta är också anledningen till att man ALDRIG träffar en norsk sjuksköterska som jobbar för bemanningsföretag, det är helt enkelt för dåligt betalt!

OK, man skall aldrig säga aldrig. Jag har faktiskt träffat 2 Norska sjuksköterskor, under mina 4 år i Norge, som jobbat bemanning, en i Tromsö och en i Oslo. Kanske är det någon där ute som har träffat fler?

I inlägget “Lön som Sjuksköterska i Norge” skriver jag om vad som gäller för Norska sjuksköterskor (och Svenska som har avtalsenlig lön). För mig är det en självklarhet att bemanningssjuksköterskor skall ha minst lika bra, om inte bättre betalt än de som jobbar fast, så som det är i Sverige.

Jag är inte emot bemanningsföretag, men jag är emot en gästarbetarkultur där företag utnyttjar utländsk arbetskraft. Att vara emot “lika lön” mellan könen är idag otänkbart, men är arbetaren från ett annat land så går det bra. Märkligt!

Gästarbetare kräv er rätt oavsett om ni är Thailändska bärplockare i Sverige, Pakistanier i Saudi, Turkar i Tyskland eller Svenska sjuksköterskor i Norge!

Vad tjänar du på ditt bemanningsföretag? Vad har du för OB och övertidsersättning? Får du betala mellanskillnaden mellan Norsk och Svensk arbetsgivaravgift? Var gärna anonym!

/Andreas

PS Jag vet att det är flera bemanningsföretag som läser bloggen. Min fråga till Er är “vem blir först med avtalsenliga löner”? Hör gärna av er till andreas.blogg@hotmail.com så sprider jag det vidare!

PPS Bara för att vara övertydlig: ALLT ÄR BÄTTRE ÄN LANDSTINGET!