Home » Sjuksköterska i Norge

E-101-fråga från Skatteverket om jobb i Norge. Bör man vara nervös!?

Submitted by on January 31, 2013 – 10:53 am26 Comments

Hade tänkt blogga lite kring en fråga som jag ofta får på min mail, men jag tror jag får vänta lite med det.

Fick ett brev på posten i tisdags från skatteverket. De hade fått upplysningar från Skatteertaten (Norska skatteverket) om att jag under 2010 hade tjänat pengar i Norge. De mistänkte att det var frågan om en parallellanställning och ville höra hur det låg till.

De ville har svar på mail, brev eller telefon. Ringde och pratade med mannen som undertecknat. Jag var tydligen inte den första som ringt in den dagen. Vi konstaterade att jag hade jobbar parallellt i Sverige och Norge under 2010 och att jag endast hade E101 från oktober (eller om det var November). Jobbar man i båda länderna blandat så SKALL man vara försäkrad för hela inkomsten i det landet man bor och då MÅSTE man ha E101 från Försäkringskassan.

Så fort jag kommer hem skall jag nu söka E-101 retroaktivt för hela 2010. Detta kommer inte få några ekonomiska konsekvenser för mig då inkomst som man tjänar i Norge skall skattas i Norge, men risken finns att min gamla arbetsgivare åker på att betala Svensk arbetsgivaravgift för den lönen de redan betalat norsk arbetsgivaravgift för.

Surt för dem!

Någon mer som fått brev på posten!?

/Andreas

PS I samtalet pratade vi även om 2009. Jag borde söka E-101 för det året också enligt “mannen”, men jag struntar i det. Vill han det på riktigt så får han skicka ett brev. Min förra arbetsgivare får gärna skicka blommor som tack för det ;)

Tags: , , ,

26 Comments »

 • Anette Ek says:

  Ja! tänkte precis på det, men jag fick ett brev där det stod att jag skulle anmäla in min inkomst varje månad (från Norge) och betala in (själv) socialaavgifter till SKM (?!), detta gällde, som jag förstod, om jag hade just blankett E101, jag fattar ingenting!

  • Fredrica says:

   Var fick du det brevet ifrån?
   Det låter väldigt underligt. Det är väl bara när man är egen företagare och har A-skattsedel som man själv ska betala in sociala avgifter, skatt och moms. Har du A-skattsedel eller F-skattsedel i Sverige? Har du norskt skattekort?

  • Andreas says:

   Det brevet fick även jag, men det stod inte att du skulle göra det. Det stod att man skulle göra det OM osv osv…

   Med andra ord så gäller det inte oss som jobbar inom sjukvården, men det var ett obehagligt brev och jag blev först lite rädd!

 • David says:

  Vad ska man uppge i sin svenska deklaration när man har e101? En del av summan jag tjänat i Norge blir pensionsgrundande i Sverige?

 • Fredrica says:

  När jag sökte E101 (för första gången) inför 2012 så fick jag det utan problem. Inför 2013 fick jag det endast för tre månader till att börja med, och måste dessutom lämna tjänstgöringsintyg för 2012 så F-kassan kunde se hur mycket jag egentligen jobbat. Undrar om det egentligen finns några regler för hur mycket man får/måste jobba i Sverige för att kvalificera sig för ett E101?!

  Har nu fått intermittent anställningsintyg (på begäran) från min svenska arbetsgivare, och hoppas det ska räcka för att ge mig E101 resten av året…
  Som timvik inom kommunen kan man ju omöjligen veta hur mycket jobb det blir utslaget på ett år.

 • Fredrica says:

  Svar till David: Man ska uppge den norska bruttolönen i sin svenska deklaration. Jag brukar göra det under “Övriga upplysningar” på baksidan.

  Nu har jag fått en kopia från min norska arbetsgivare (avseende inkomstår 2012 som var det första år jag haft E101) på blankett KU14 Särskild kontrolluppgift (svensk skatteblankett). Det är en blankett där de fyllt i min kontanta bruttolön i Norge och skickat till Skatteverket i Sverige.

  Detta innebär att min norska lön nu är pensionsgrundande i Sverige istället för i Norge, och att jag är socialförsäkrad i Sverige. Samtidigt har också min norska arbetsgivare sluppit betala arbetsgivaravgift och inte heller betalat in till tjänstepension. Men min svenska arbetsgivare har betalt arbetsgivaravgift och betalat in till tjänstepension. Så har i alla fall jag förstått saken – är ni eniga??!!

  Det enda jag undrar är om jag förlorar nåt på tjänstepensionen. Det är väl bara den svenska – förhållandevis låga -inkomsten som ligger till grund för den? Men i gengäld tjänar vi pendlare ju så bra att det går fint att ha en eller flera privata pensionssparalternativ. Det har i alla fall jag!

 • Nina says:

  Men hur är det om man under tiden i Norge, tex jun-aug inte är anställd någonstans i Sverige? Måste man ändå ha E101, om man resten av året sedan jobbar i den svenska vården?

  Och hur motiverar man detta till Helsenor, som vill sänka lönen med 10% då??

 • Kalle med kollen Jung says:

  Ibland känns det skönt att inse att man har rätt, i synnerhet då många hävdat att de inte behöver E101 i Norge….

  / Kalle E101 Jung

  • Andreas says:

   Kalle, känns som om det borde vara arbetsgivarens ansvar att vara tydlig med vad som gäller. Oavsett så är det de som får betala dubbel arbetsgivaravgift så det är inte vårt problem…

  • sirpa helena says:

   Jepp,om man jobbar i bægge lænder ,så beh man blanketten,annars inte faktiskt.Tryggve/sociala avgifter betalas alltid i ngt land ,så klart.

   Att få rektoaktivt :vet person som søkte det 5 år senare..det ræcker ,att kunna bevisa timanst. tex och ca 5-6 arb tillfællen .

   Vikarbyråer har ju børjat informera bættre,dæremot fortv lite suddig info fr fkassa..

   O,ja blanketten innebær också 10-12% mindre i løn ,nær det gæller vikarbyråer.

   Slipper denna papper existens just før tillfælle,jobbar direkt før kommun o ikke i Swe.Allt fungerar automatisk o man får tydlig info ang pension ,førsækringar osv.

 • Lisa says:

  Jag hörde av mig till Försäkringskassan förra året om blankett A1 som den nu heter. Hette förut E 101. De sa att den var viktig så att man inte betalade dubbla skatter i Norge och Sverige. Den var mycket viktig om man hade ett fast jobb i Sverige. Hade att göra med socialförsäkringen. Den blir registrerad i Norge när Försäkringskassan fått papper från dig hur länge du ska jobba där. Det görs direkt. Sen ska du ha A1-blankett hemskickad till dig och ta med dig till Norge.
  Därefter ska du ta med A1 till skattemyndigheten i Norge innan man börjar jobba och sen ska din arbetsgivare i Norge ha den också.
  Man kan ordna A1 senare efter man jobbat och skicka..men det blir krångligare med skatten om jag förstått rätt…

 • Kalle med kollen Jung says:

  Helt riktigt Andreas, här får de norska arbetsgivarna stå sitt kast om de inte följt reglerna! Detta gäller alla arbetsgivare såväl privata som offentliga!

  Förmildrande omständighet i detta fall är dock att informationen från svenska myndigheter initialt varit mycket otydlig och förvirrande….

  Självklart skall alla söka E101 / A1 retroaktivt, det tjänar man ju på! Så länge inte din forna arbetsgivare kräver tillbaka den norska arbetsgivaravgiften av dig…..

 • Rauni says:

  Någon som vet vad som gäller om man är pensionär i Sverige och jobbar perioder i Norge?

 • Anita says:

  Rauni,

  inga problem med att jobba i Norge om du har svensk pension. Du skattar i Norge och lämnar in uppgift i din svenska deklaration att du jobbat i Norge och hur mycket du tjänat.Man måste alltid lämna uppgift om utländsk inkomst som en ren information. Innebär ingen försämring av din pension.

 • Rauni says:

  Tack Anita
  Det var gott att höra!

 • Helena says:

  Jag har jobbat som USK:a i Norge i perioder i många år, och inte förrän nu i år fick jag detta brev. Eftersom det gällde 2010 och jag började plugga till syrra då, så svarade jag nej på alla frågor och fick ett brev tillbaka där de nöjde sig med mina svar.
  Det är säkert så att om man tjänar en vanligt årslön i Sverige och en stor summa i Norge så kommer reaktionen, eller?

  När jag blir färdig nu till sommaren kan jag tänka mig att ta en lägre %-tjänst här i Sverige, och jobba extra i Norge (vill inte jobba enbart i Norge pga familj och ren lathet :) ) Hur ska man tänka då? Jag vill ju ha norsk pension, eftersom den är högre per intjänad krona…
  Nån som har något bra tips, E101 eller inte?

  Tack för en fantastiskt bra och informativ blogg!!! Har hjälpt mig mycket nu inför yrkesbytet!

 • Anna says:

  Hej.

  Jag skulle behöva mkt tips och råd om att jobba i Norge. Jag är Usk. Jag har jobbat i Norge 3 gånger för många år sedan. Jobbade för Helsenor. Nu ska jag jobba på sjukhus. det har jag fixat själv. Vet någon om jag kan behålla mitt gamla personnummer helsenor eller måste jag ansöka om nytt?. Är D-nr samma som personnummer?. Jag är fast anställd här inom sjukvården måste jag ha ett tjänstgörningsintyg från min chef?. blanketten E101 vart får jag tag på den någonstans?. Om det är några andra viktiga ting man bör veta vore jag mkt tacksam om någon ville berätta för mig hur allting ska gå till. MVH Anna.

 • Andreas says:

  D-nummer är personnummer för gästarbetare och du behåller samma som du hade tidigare.
  Skattekort söker du hos Skatteetaten. Har du inte jobbat på några år så måste du legitimera dig på ett av deras större kontor.
  E101 söker du hos försäkringskassan.

  Lycka till!

 • Lotta says:

  Hej Anna, i vilken stad ska du jobba på sjukhus och vad heter det? Är själv intresserad av sjukhus snarare än kommunen då jag alltid jobbat på sjukhus i Sverige men det verkar vara svårare att få jobb som uska på sjukhus i Norge.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also Comments Feed via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.