Home » Sjuksköterska i Norge

E-101-fråga från Skatteverket om jobb i Norge. Bör man vara nervös!?

Submitted by on January 31, 2013 – 10:53 am26 Comments

Hade tänkt blogga lite kring en fråga som jag ofta får på min mail, men jag tror jag får vänta lite med det.

Fick ett brev på posten i tisdags från skatteverket. De hade fått upplysningar från Skatteertaten (Norska skatteverket) om att jag under 2010 hade tjänat pengar i Norge. De mistänkte att det var frågan om en parallellanställning och ville höra hur det låg till.

De ville har svar på mail, brev eller telefon. Ringde och pratade med mannen som undertecknat. Jag var tydligen inte den första som ringt in den dagen. Vi konstaterade att jag hade jobbar parallellt i Sverige och Norge under 2010 och att jag endast hade E101 från oktober (eller om det var November). Jobbar man i båda länderna blandat så SKALL man vara försäkrad för hela inkomsten i det landet man bor och då MÅSTE man ha E101 från Försäkringskassan.

Så fort jag kommer hem skall jag nu söka E-101 retroaktivt för hela 2010. Detta kommer inte få några ekonomiska konsekvenser för mig då inkomst som man tjänar i Norge skall skattas i Norge, men risken finns att min gamla arbetsgivare åker på att betala Svensk arbetsgivaravgift för den lönen de redan betalat norsk arbetsgivaravgift för.

Surt för dem!

Någon mer som fått brev på posten!?

/Andreas

PS I samtalet pratade vi även om 2009. Jag borde söka E-101 för det året också enligt “mannen”, men jag struntar i det. Vill han det på riktigt så får han skicka ett brev. Min förra arbetsgivare får gärna skicka blommor som tack för det 😉

Tags: , , ,