Home » Sjuksköterska i Norge

Lön som Sjuksköterska i Norge

Submitted by on November 12, 2012 – 2:34 am21 Comments

Det är ganska många som undrar vad man egentligen tjänar i Norge som sjuksköterska. Av olika anledningar så har jag inte berört denna frågan i detalj tidigare i mitt bloggande, men nu är det dags!

Till att börja med så kan vi konstatera att det spelar inte så stor roll vad man gör i Norge, man tjänar ändå  mer än vad man gör som sjuksköterska för landstinget, men sen när vi kommer till att faktiskt jobba som sjuksköterska börjar det bli mer komplicerat.

Det finns avtalsenlig lön med avtalsenliga tillägg och så finns det bemanningsföretagen som kör sitt eget race.

Avtalsenlig årslön, som sätts utefter arbetslivserfarenhet, är 2012 som följer:

Sjuksköterska (timlön) 0 år: 353 000 (191) 4 år: 360 000 (195) 8 år 372 000 (202) 10 år: 400 000 (217)

Allt i NOK såklart och vad gäller arbetslivserfarenhet så är det ALLA år man har jobbat, oavsett yrke och inklusive eventuell militärtjänst. Till detta kommer sedan kväll, natt och helgtillägg, men de stora pengarna tjänar man på övertidsarbetet.

Övertid är allt över 35,5 timmar/vecka och det ger 100%. När man jobbar dubbelpass så är det 50% extra de 4 första timmarna och 100% resten (oklart om man får tillägg också).

Tillagt 1/1-13: När övertid betalas ut får man INTE ob-tillägg, vilket jag personligen tycker är fel!

Jag som har varit färdig sjuksköterska i snart 5 år fick ihop drygt 9 års “annsienitet“, har med andra ord en grundlön på 31.000 NOK/månad dvs 202 NOK/timme vilket i Svenska kronor idag blir nästan 38.000 i månaden eller närmare 250 kr/timme (med E101). Helt OK, tycker jag :)

Så var det då lönen för de som inte har kollektivavtal, bemanningsföretagen. Där finns det bättre och sämre aktörer, men vad jag vet så ligger, om inte alla, så i alla fall de flesta under avtalsenlig lön. Rätta mig gärna om jag har fel!

Vad tänker du om Norsk lön och Norsk lönemodell (som inte är individuell som i Sverige)!? Vad har du för erfarenheter av lönesättning i Norge???

/Andreas

Tags: , , ,

21 Comments »

 • Patrik says:

  Inte direkt kopplat till lönemodellen.

  Men undrar hur överkomligt det är att få ett arbetsschema likt ditt? Har för mig att du skrivit att du arbetar en vecka och är ledig två? Och du fick ihop en 60-70% tjänst på det?

  Intressant att vet för att kunna ha ett fungerande liv hemma i Svealand.

  MVH Patrik

  • Andreas says:

   Kommer snart ett inlägg om min tjänst!

  • Peter says:

   Hej har nu jobbat snart 2 år i Norge. Jobbar 100% åt A-HUS…. tillägg för helg (varannan) och natt samt kväll är för mig ca 7000 NOK i månaden. I norge är de öppna för scschemläggning för att det ska passsa. jag jobbar tis-onsdag 8 dagar sedan hemma i sverige onsdagkväll till tisdag morgon…. därmed jobbar jag varannan helg och har en bonus på 40000 NOK om året så mina tillägg blir då ca 10333 samt månadslön på 33 333. vilket utan extrapass ger en lön 43666 nok före skatt. I svenska ca 51 500 (kursen är idag 1.178). sedan när jag är där tar jag en eller annan dubbelvakt som ger enligt andreas information ca 3000 NOK extra. Samt att tilläggen räknas upp om det är helg. På detta betalar jag 36% i skatt (har ikke E101).

   Schemat har jag förhandlat fram och det har fungerat i 1.5 år nu.

 • Nicholas Kinnunen says:

  Bra summering! Angående individuell lönesättning så har jag förstått att “lönestegarna” utifrån erfarenhet är tänkta som grundnivåer och att det är möjligt att förhandla fram en individuell lön utöver denna (utifrån extra ansvar, specialuppdrag, etc). Så jag tror att det finns utrymme för individualitet i norsk lön också. Nu ska jag direkt erkänna att jag aldrig provat detta själv då jag blivit alldeles stjärnögd och skrivit på redan när jag fått höra lön baserat på erfarenhet. Vore kul om det fanns någon som provat att förhandla själv i Norge som kunde flika in på detta.

 • T says:

  Man får inte tillägen när man jobbar dubbelt.

 • Alie says:

  Lönen är en orsak till att det är intressant att arbeta i Norge men dessutom är det väldigt trevligt. Jag har hittills alltid blivit väl bemött och alltid fått hjälp och stöd ifall jag skulle behöva det. Lönen – nu är jag specialistsjuksköterska inom intensivvård och har arbetat på en medicinsk intensivvadelning i Norge med patienter i behov av CPAP, BiPaP stöd, hjärtövervakning, septiska patienter och div GI-blödningar bl a. Jag har rest med Adecco och de betalar en grundlön på 300 NOK/h, 370 NOK -kväll, 340 NOK -helg och 410 NOK för helg kväll/natt. Förutom detta tillkommer såklart semesterersättning som utbetalas året därpå och ev skatteåterbäring. Övertid utgår först efter 45 H, men med en så pass hög grundlön spelar det ingen större roll. Jag trivs, jag har valfrihet och jag blir glad över att äntligen få ordentlig ersättning för det arbete och det engagemang jag lägger ner och för det ansvar som jag har. Som extra arbete är det helt ok. /Alie

 • Berith says:

  Hej, jag har frilansat nu 1 år som operationssjuksköerska, har du några färska uppgifter om deras löner? Åkt med Dedicare, det har fungerat bra, men jag blir liksom aldrig klok på de olika bemanningsföretagens lönesättning och övertidsersättningar.

  • Andreas says:

   Har du 10 års arbetslivserfarenhet så skall du ha 236 NOK/timme. Jobbar du på timmar så är det 100% övertid efter 35,5 timmar/vecka (måndag-söndag).

   Allt som är mindre är FEL!

 • Raquel says:

  Jag är barnmorska och har fått arbetserbjudande för att jobba i Norge, blir lite förvirrad när ni pratar om E101, jag bor i Spanien dvs att jag inte betalar skatt i Sverige, behöver jag ändå denna blankett, vad innebär det?, vill gärna få några tips hur ska man göra, jag har kontaktat Helsenor och enligt vad jag förstått kan tom få mer 400 nkr, per timme med tilläg och det är väldigt frestande måste jag säga, dessutom har jag inte lyckats få jobb i Spanien men det känns lite pirrigt de sade till mig att jag skulle få 2-3 dagar inskolning…
  Kan man löneförhandla med bemmaningsföretag?
  Tips på andra ställe att söka jobb
  Tack så mycket

 • David says:

  Pratade med ett bemanningsföretag och de sa att de bara eventuellt räknade med det man jobbat som undersköterska tidigare inget annat.
  Borde de inte ta med all jobb man haft eller gör de som de vill?

 • Jenny says:

  Hej!

  Svårt att veta med lönen tycker jag. Vill ju känna att det ska vara värt att jobba extra i Norge när man redan har jobb i Sverige :-).
  Jag har fått erbjudande 200NOK från ett bemaningsföretag och då ingår semesterersättning i det. Är det ok?
  Har jobbat som sjuksköterska i fem år.

 • Sofia says:

  Jag har jobbat som sjuksköterska i 2 år har en lön på 250 nok/h. Tillägg, 70 nok/h helg och kväll. Helg kväll och helg natt 110 nok. Samt 100 % tillägg efter 35,5 timmar. Boemde och resa betalad i oslo. Viktigt att läsa på sina rättigheter och stå på sig. Tycker inte du ska acceptera att semesterersättningen är inkluderad i 200 nok/h utan den ska vara betald i tillägg. Enligt Norska sykeplier förbundet är minstelönen på 369 00 året vilket mostvarar en timlön på 213 nok. Finns att läsa på deras hemsida https://www.nsf.no/lonn-og-arbeidsvilkaar/lonn.

  • Andreas says:

   Hej Sofia

   Det glädjer mig att du har så bra betalt, men det är ganska mycket över NSF:s förhandlade lön. Det du skriver är sant och viktigt, vill dock bara påpeka att 369.000 ger en timlön på ca 200 nok och inte 213.

   Var jobbar du?

 • Mona says:

  Hej!
  Jag har jobbat extra i Norge i flera år. Men de sista åren har jag fått restskatt. Funderar på om det kan bero på att jag har E101????

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also Comments Feed via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.