Home » Sjuksköterska i Norge

Norsk Deklaration 2016

Submitted by on April 22, 2016 – 12:12 am5 Comments

Så var det dags att deklarera i Norge igen, jag får många frågor på mailen angående detta så det är ett bra läge att väcka den slumrande bloggen…

Vilka avdrag skall man göra undrar stort sett alla. Skall försöka reda ut begreppen efter bästa förmåga…

Norsk deklaration 2016

x Standardfradrag: Ett avdrag man kan göra de två första åren eller om man vistas mindre än 90 dagar/år i Norge. Standardfradraget ersätter avdrag för resor och andra omkostnader i samband med pendling. Det är på 10% av bruttoinkomsten, upp till 40.000kr och fylls i Post 3.3.7. Ett strålande avdrag för alla de som tex sommarjobbat och som har fått boende och resor betalt. Läs på Skatteetatens hemsida om Standardfradraget.

x Har du inte rätt till “Standardfradrag” kan du göra avdrag för faktiska kostnader för logi och resa och merkostnader för kost. Läs mer på Skatteetatens hemsida. Satser för boende är faktiska kostnader och de måste dokumenteras om så Skatteetaten önskar. Kost 200kr/dag. Avdragsgiltiga resekostnader är de faktiska för tex flyg, 1,5kr/km för de första 50.000km och 0,7kr/km där efter. Det dras ett “bunnfradrag” på 16.000kr från det du drar av som resekostnad (läs mer här om resefradrag).

x Minstefradraget: Ett avdrag för att man jobbar/vistas i Norge. Här tvistar de lärde om hur man skall beräkna sitt Minstefradrag. Max-beloppet är ifyllt, men det skall man ändra om man bara har jobbat delar av året.

  1. Ibland har Skatteetaten räknat “antalet dagar man vistats i landet” dividerat med 30. Svaret avrundas uppåt. Ex 59 dagar/30=2. Minstefradraget skall då ändras till 2/12:ar av för ifyllt belopp.
  2. Läser man på Skatteetatens hemsida står det “Oppholder du deg/er du bosatt i Norge hele inntektsåret, får du fullt minstefradrag og personfradrag (12/12). Er du bosatt i Norge en del av inntektsåret, reduseres fradragene i forhold til hvor lenge du har vært bosatt i Norge. Er du skattepliktig for lønnsinntekt i Norge, men ikke bosatt, reduseres fradragene i forhold til hvor lenge du har hatt skattepliktig inntekt. Har du for eksempel hatt lønnsinntekt i Norge mellom 3 og 4 måneder i inntektsåret, blir fradragene 4/12 av fulle fradrag.” Detta kan tolkas som att man har rätt till lika många 1/12:ar som man har månader med lön från Norge…

Läs på Skatteetatens hemsida för att skaffa dig en egen uppfattning…

x Rentefradrag: Har man bara intäkt i Norge kan man dra av sina räntekostnader på den norska deklarationen. 27% av räntekostnaden är avdragsgill. Läs mer här.

x Har du haft E101, så har jag tidigare i alla fall skrivit en kommentar på “övrigt” om att “trygdeavgift ikke skall trekkes då u.t är försikkret i Sverige”.

Så, det var lite kort om att deklarera. Jag har MiniID och deklarerar på nätet, men man kan också deklarera på papper. Jag gillar CribsNorge:s deklarationsguide, dom för visso har några år på nacken, men lite har ändrats vad jag vet…
Hoppas detta var till någon hjälp. Skriv gärna tipps och åsikter i kommentarsfältet och glöm inte följa bloggens Facebook-grupp för de senaste uppdateringarna och intressanta länkar!

/Andreas

PS Söker duktiga nyexade, erfarna och specialist-sjuksköterskor till akutmottagning, “lätt-IVA”, operation, kommunjobb mm till SommarNorge 2016. Maila andreas@norsplrek.no om intresse finns 😉

PPS Bara för att förtydliga, du är själv ansvarig för din deklaration 😉

Tags: ,