Home » Nordisk SykepleierRekruttering, Sjuksköterska i Norge, Tankar

Hur man söker sjuksköterskelegitimation i Norge är en färskvara!

Submitted by on February 20, 2015 – 7:29 amNo Comment

Jag har inte skrivit på evigheter!

Ni som följer mig på Facebook vet dock att jag fortfarande lever och kämpar på med att försöka få livet som sjuksköterska i Norge, familjefar i Sverige och egen företagare att gå ihop. Och på något sätt får vi det att gå ihop…

Jag är sedan en månad fast anställd på avdelningen jag har jobbat i över ett år, 60% varav 50% natt och fördelat på ca 7 dagar jobb följt av ca 14 dagars ledighet. 2014 tjänade jag 450.000 nok brutto på att jobba så (inklusive ca 200 övertidstimmar).

Familjen är något man hela tiden måste jobba med, inte minst dottern på 3 1/2. Att vara borta så som jag är är en utmaning för både henne och mig i hennes ålder och ämnet förtjänar en egen blogg, men jag återkommer i ämnet snart, jag lovar!

Mitt företag Nordisk SykepleierRekryttering, som hjälper svenska sjuksköterskor att bli anställda direkt av sjukhus eller kommuner i Norge i fasta pendlartjänster och vikariat, rullar på. IVA-ssk:an Marita som jobbade några veckor föra sommaren på ett litet sjukhus valde att säga upp sig i höstas efter att jag pratat med avdelningen och erbjudit henne ett pendlarvikariat från 1:a feb och sommaren ut. Veronica, en sjuksköterska som varit färdig i 5 år och som ville vidga sina vyer, tog ett 3 månaders vikariat på en vårdavdelning och senaste status från henne löd “från början kände jag låt tiden gå fort nu känner jag låt tiden stanna upp lite”.

nyexasd sjuksköterska Norge16 erfarna och nyexade ssk:or som ville jobba i Norge i sommar i minst 4 veckor är precis klara till anställningar på sjukhus och kommuner OCH jag söker fler…

Som du förstår så har jag haft en del att stå och att det funkar beror främst på min fru och min kära medarbetare Angela.

Lider konstant av lite dåligt samvete då det alltid finns mer att göra och alltid finns det människor jag älskar som förtjänar mer uppmärksamhet, inte minst förtjänar denna stackars blogg mer uppmärksamhet då den altid hamnar längst ner på priolistan.

Kanske inte konstigt att jobbet som sjuksköterska i Norge ibland känns som rena semestern…

Men nu till det som fick mig att vakna ur den långa bloggdvalan och få fart på fingrarna igen.

Den senaste tiden när jag har pratat med kollegor som vill jobba i Norge så har det kommit fram att de har läst på olika hemsidor som beskriver hur man söker legitimation i Norge. De har sedan följt dessa instruktioner och skickat in sina papper. Problemet är att en del av dessa sidor är välbesökta (av goda anledningar), men då bloggarna är nerlagda så har de inte uppdaterats på några år och därför hopplöst inaktuella.

Autorisasjon Sykepleier Norge söka legitimation som sjuksköterska i norgeSkall du söka norsk sjuksköterskelegitimation (autorisasjon som sykepleier) så skall du alltid gå in på SAK.no (Statens Autorisasjonskontor) som har en ganska bra hemsida. Där hittar man såklart alltid den senaste informationen om hur man gör för att söka, vilka dokument man skall skicka in, vad det kostar osv. Jag försöker också uppdatera Nordisk SykepleierRekruttering:s hemsida som har en sida om att söka legitimation i Norge, omöjligt att garantera att den alltid är uppdaterad, men jag jag tar upp endel ting som är viktiga och som inte står med på SAK:s hemsida (vilket garanterat gör livet enklare om man vill ha sin norska legitimation).

Hoppas detta hjälper någon att få sin norska autorisasjon???

Kändes skönt att åter ha fått skriva lite. Nu skall jag fortsätta jobbet med att hitta en kollega som vill spendera 4-8 sommarveckor i en fjällkommun som ligger inklämd mellan norges bästa skidorter…

Önskar alla en trevlig helg!

/Andreas

Tags: , , , , ,