Home » Tankar

Idag är jag #Kurd!

Submitted by on October 14, 2014 – 12:49 pmOne Comment

De senaste veckorna har jag haft svårt att slita mig från olika nyhetssidor. Jag är förtvivlad!

Knappt har röken skingrats i Gaza, Libyen pratar ingen om längre och våldet i Irak och Syrien har helt tagit av. IS våldsmetoder och framfart i Syrien och Irak är skrämmande. Samtidigt sprids nyheter om att Shia-miliser (som samarbetar med Iraks armé) för bort och avrättar oskyldiga civila Sunni-muslimer som “vedergällning” för IS brutala framfart.

Det verkar som att de enda som bjuder upp till kamp, utan att spela på religiösa känslor, är kurderna (finns säkert fler).

http://www.vice.com/read/meet-the-kurdish-female-freedom-fighters-of-syria

http://www.vice.com/read/meet-the-kurdish-female-freedom-fighters-of-syria

YPG, Kobanes kurdiska försvarare, består av både kvinnor och män som sida vid sida i veckor kämpar med gamla AK-47:or mot IS moderna amerikanska vapen. De för en hjältemodig kamp för sin stad och inte bara sitt folk, men alla människor i regionen oavsett religion eller etnicitet.

Ca 200.000 har flytt men jag läste att omkring 16.000 civila finns i och omkring staden. Vittnesmål från de få som fortfarande tar sig över den turkisk-syriska gränsen är fruktansvärda och allt tyder på att de 700 civila som befinner sig i staden och 13.000 som är omringade runt om går ett våldsamt öde till mötes OM staden faller.

barn kobaneDet är en kamp på liv och död!

Allt detta sker samtidigt som NATO:s 2:a största arme tittar på ett stenkasts från striderna och USA släpper bomber tillsammans med Arabhalvöns diktaturer, bombningar som enligt experter inte är nog för att påverka utgången av slaget.

kurdisk familjYPG, de som försvarar Kobane, säger att de vill leva i ett demokratiskt fritt Syrien där de kan utöva sin kultur, tala sitt språk och ha visst självbestämmande. Låter som vettiga människor tycker jag, men de är en het potatis för Turkiet och USA, de är nämligen vänner med PKK som har kämpat för kurdernas rättigheter i Turkiet i ett långt och blodigt inbördeskrig. Detta övergick i en fredsprocess för några år sedan, en fredsprocess som nu verkar rivas upp pga Turkiets provocerande passivitet. Så att hjälpa genom att släppa ner lite vapen till YPG verkar uteslutet.

  • Senaste nytt är att Turkiska flygvapnet bombat PKK-ställningar i SydÖstra Turkiet. Lek med tanken att Turkiet och dess arme istället hade blivit hjältar genom att rädda kurder i Kobane…

Man kan snöa in i diskussioner om vad som är hönan eller ägget i detta kaos som är Mellan Östern. Om det är Sykes-Picot-avtalet som fyller 100 om 2 år, invasionen av Irak och/eller stormakternas allianser till regimer som grundas på allt annat än demokratiska värderingar. Antagligen en blandning av allt och lite till!

SAVE-KOBANEDet finns egentligen bara en sak som är säker, faller Kobane och det onämnbara som kommer där efter tillåts ske så kommer eftervärldens dom falla hårt över de som kunde, men inte gjorde mer för att förhindra det!

/Andreas, som idag är Kurd!